2015. december 14., hétfő

Disznóvágás Csíkban/ Képek, Videók, receptek...


Nem láttad még milyen egy disznóvágás? Nézd meg a videónkat a disznó felbontásáról.




 A disznóvágás mindig nagy esemény Székelyföldön, már pár nappal előtte elkezdődik a felkészülés rá. Először is kell keresni egy embert, aki leszúrja és feldolgozza a disznót, be kell vásárolni fűszerekből, elő kell készíteni a tálakat, edényeket és törlőket.
Hagyományosan kétszer ölnek disznót , egyszer Karácsony előtt , egyszer meg februárban.
      Ha eljött a nagy nap, szokás szerint már hajnalban, sötétben elkeződik a disznóvágás, manapság már sok helyt inkább megvárják a nap felkeltét. Csikorgó hidegben, láb alatt ropogó hóban igazi kaland egy külső résztvevőnek, de a házigazdáknak nem egy kellemes élmény, és a mészárosnak, míg felbontja a jószágot. Elengedhetetlen, hogy a szomszédok vagy rokonok segítsenek a disznó megfogásában , legalább 4 emberes feladat, akik közül kell egy bátor jelentkező, aki a véres tálat fogja.

A megszúrás
      Azelőtti nap már nem adnak enni a disznónak , hogy a belei ürüljenek ki. A disznót ki kell húzni a pajtából, egy megköti a lábát, ketten tolják, majd kinnt jól lefogják, míg a mészáros leszúrja, és minden vére kifolyik.

      
   Közben az asszonyok odateszik nagy fazekakban a vizet főni a belsőségeknek, levesnek. Hagymát aprítnak, fokhagymát pucolnak. Nem felejtenek el ki-ki futni megkínálni a férfiakat pálinkával, hogy melegedjenek.
Az elmaradhatatlan szilvapálinka

Hagyma a mocskostokányhoz


          A következő fontos lépés a perzselés, ez szalmával, tűzzel az igazi, de már sokan gázperzselővel oldják meg.






A mészáros szépen megperzseli mindenhol, majd egy surlókefével, késsel pucolja le a bőrt, míg az egyik segéd folyamatosan önti rá a forró vizet. Ha szép tiszta lett a jószág, egy létrára fordítják, így könnyebb felemelni és a tiszta lemosott asztalra tenni, amit nálunk csak úgy hívnak „felvevő asztal”.





         
    A mészáros megkezdi felbontani az állatot. A házigazda irányítja, hogy melyik húsrészt, hogyan szeretné elvágatni. Először a sonkákat veszik le, majd a disznót a hasára fordítják, leveszik a szalonnát , azt lepucolják, feldarabolják és egy nagy tálban félre rakják, amit a végén lesóznak. Utánna leveszik az oldalast, a fejét, a hosszúhúst. Kiveszik a disznóbeleket. És az utolsó hús darabig feldolgozzák a disznót.






        Az asszonyok már odatették egy érclábasban a „mocskos tokányt” főni , aminek a húst a combrészből vágták ki. Nálunk első nap, miután az emberek feldolgozták a disznót, és eltakarítottak mindent az udvarról, minden segédet behívnak ebédelni. Ilyenkor a menü az előbb említett mocskos tokány(pörkölt) puliszkával és tormás céklával. Igen finom a friss húsból készült tokány. Utánna eszik a káposztalé levest. Elmaradhatatlan a pálinka kísérőnek.






          Mostmár az asszonyokra marad, hogy mindent szétszortírozzanak, megfőzzenek. Már javában főnek a véresnek való belsőségesek. Pucolják a beleket, ami nagyon nagy odafigyelést igényel, hogy tökéletesen tiszta legyen és minden szag eltűnjön belőle.




       Ledarálják a kolbásznak való húst, elszortírozzák a húsokat, és beteszik őket a fagyasztóba. Este még kolbászt töltnek, tűrthúst csavarnak. Nálunk eddig tart az első nap.





     

Másnapra marad a véres, májas töltése, a disznófősajt elkészítése, zsírolvasztás tepertőnek és a fő disznótoros vacsora. Arra visszahívják a segítőket, esetleg még vendégeket. Az ünnepi menü ilyenkor kolbász, véres pityókapirével, savanyúsággal, utána akibe még fér rakott káposzta. A sort a krémes tészta zárja. Ha mindenki jól lakott, a gazdák elégedettek, feküdhetnek le kipihenni a fáradalmakat.






Iratkozz fel a blogra (fent a bal sarokban), ha szeretnéd látni a disznótoros recepteket..




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése